Historie
Patriarklejr nr. 7 Caspar Markdaner
Lejrens historie
Patriarklejren er stiftet den 28. februar 1954.
Moderlejre er patriarklejr nr. 4 Skjalm Hvide, Århus og patriarklejr nr. 5 Sct. Knud, Odense.
Moderlejre er patriarklejr nr. 4 Skjalm Hvide, Århus og patriarklejr nr. 5 Sct. Knud, Odense.
Den 4. februar 1907 blev en lejrforening stiftet i Kolding under navnet "Skjalm Hvides Lejrforening Kolding".
Den 25. oktober 1917 blev et tremands udvalg nedsat, som skulle arbejde for at få patriarklejr nr. 4, Skjalm Hvide, Århus flyttet til Kolding, idet patriarkerne her var utilfredse med den lange rejse til lejrens møder.
Den 25. oktober 1917 blev et tremands udvalg nedsat, som skulle arbejde for at få patriarklejr nr. 4, Skjalm Hvide, Århus flyttet til Kolding, idet patriarkerne her var utilfredse med den lange rejse til lejrens møder.
Den 21. februar 1918 blev udvalgets opgave ændret til at undersøge muligheden for at oprette en ny patriarklejr i det sydjyske. Ved samme møde blev foreningens navn ændret til ”Caspar Markdanner”, - stavet med to nn´er.
Broderlogerne i Esbjerg og Fredericia blev kontaktet, - og resultatet blev, at der i 1919 blev nedsat et seksmands udvalg med to patriarker fra hver af de tre byer.
Udvalgets opgave var at arbejde for dannelsen af en ny patriarklejr, men arbejdet blev skrinlagt i 1925, hvor en af årsagerne var, ar broder Storsire Petrus Beyer var imod oprettelsen af en ny patriarklejr i Jylland.
Tyve år senere, nemlig den 25. oktober 1937 var der indkaldt til et møde i Esbjerg med det formål at oprette en sammenslutning af de syd - og sønderjyske lejrforeninger.
Resultatet af mødet blev, at den 24. april 1938 blev den nye sammenslutnings vedtægter vedtaget, og der skulle arbejdes på at oprette en ny patriarklejr i det sydjyske, - men krigen satte en stopper for dette arbejde. Det sidste møde i foreningen blev afholdt i efteråret 1939 i Ribe.
Den 25. oktober 1952 tog lejrforeningen Gorm i Vejle initiativet til, at der igen blev pustet liv i de gamle planer, idet der blev indbudt til et møde for patriarkerne i Horsens, Vejle, Fredericia og Kolding. Formålet med mødet var at undersøge stemningen for dannelse af en ny patriarklejr.
Dette resulterede i et møde i Kolding den 29. november 1952 med deltagelse af patriarker fra syv loger. På mødet blev besluttet at nedsætte et udvalg bestående af formændene for områdets lejrforeninger.
Det nye udvalg vedtog på et møde den 15. december 1952, at den nye patriarklejrs hjemsted skulle være Kolding og have navnet ”Caspar Markdaner”, - stavet med eet n.
Endvidere blev nedsat et forretningsudvalg på 4 patriarker til at tage sig af økonomien, idet der skulle påregnes minimum kr. 10.000,- i etableringsomkostninger.
Forretningsudvalget indsendte den 27. februar 1953 ansøgning og budget til Storlogen. På Storlogemødet i juni samme år blev tilladelsen givet, - og den 19. september 1953 blev afholdt stiftende generalforsamling, hvor der var nomination og valg af patriarklejrens første embedsmænd.
Den 14. november 1953 faldt de sidste praktiske ting på plads på et møde i Fredericia med deltagelse af broder Storsire Knud Nielsen, de nyvalgte embedsmænd og embedsmænd fra patriarklejrene nr. 4, Skjalm Hvide, Århus og patriarklejr nr. 5, Sct Knud, Odense.
Skillelinjen mellem den nordjyske patriarklejr og den sydjyske patriarklejr var foreslået til linjen Horsens – Esbjerg, idet broder Storsire gerne ville, at Horsens skulle forblive i den nordjyske patriarklejr, - men sagen blev hurtigt afgjort, da 2/3 af patriarkerne fra Horsens ville tilslutte sig den nye patriarklejr.
Dato for installationen blev fastlagt til den 28. februar 1954, - og fribrevet blev underskrevet af syv patriarker.
Moderlejrene var patriarklejr nr. 4, Skjalm Hvide, Århus og patriarklejr nr. 5, Sct Knud, Odense, - og ved stiftelsen blev der i alt overført 278 patriarker fra broderlogerne i Esbjerg, Ribe, Tønder, Sønderborg, Åbenrå, Haderslev, Kolding, Fredericia, Vejle og Horsens.
Installationen foregik på en smuk og værdig vis den 28. februar 1954, hvor ca. 200 patriarker og gæster var forsamlet i ordensbygningen i Kolding.
Den 28. februar 2004 kunne lejren markere sit 50 års jubilæum....
Den 28. februar 2004 kunne lejren markere sit 50 års jubilæum....